Slider

Miten valmistaudun jouluun?

tiistai 5. joulukuuta 2017



Mun marraskuu oli yhtä hulinaa, joten joulukuu on enemmän kuin tervetullut. Joulu on itselleni sellaista rauhoittumisen ja rentoutumisen aikaa. Oon yksi niistä ihmisistä, joka odottaa joulua taas tammikuun seitsemännestä päivästä alkaen. Mulle joulu on ennen kaikkea tunne ja kaikki lähtee liikkeelle siitä tunteesta, että nyt on joulu. Nyt ajattelin vähän kirjoitella siitä, mikä mulle tuo joulumielen ja miten itse valmistaudun jouluun.
Toisinaan mun joulu alkaa jo todella aikaisin, kuten viime vuonna, kun aloitin sen valokarnevaalien aikaan. Tänä vuonna oon ollut niin kiireinen, että jouluni on hädin tuskin ehtinyt alkaa. Oon odottanut ja toivonut joulun alkavan, mutta koska joulu tarkoittaa mulle sitä tunnetta ja rauhoittumista, niin kiireessä en ole pystynyt joulua aloittamaan. Tänä vuonna joulun varsinainen aloittaminen on siis venynyt ensimmäiseen adventtiin. Tänä viikonloppuna vietettiin pikkujouluja bloggaajen kesken ja ehdin myös siivoamaan huoneeni, joten sain viimein joulun "asetelmat" tehtyä. Vaihtelen huoneessani esillä olevia esineitä aina sesongin mukaan ja iso osa kynttilöistä  ja muista on varattu pelkästään joulun ajalle. Tätä kirjoittaessani huoneeseen on sekoittunut karpalon ja joulukuusen tuoksut. Tuossa joulukuusen tuoksuisessa kynttilästä on puinen sytytyslanka ja se pitää ihanaa rapinaa palaessaan. Huonetta valaisee vain kynttilät ja jouluvalot ja vieressäni minulla on mukillinen glögiä. Tältä tuntuu joulu.



Kun se joulun tunne tulee, on aika muuttaa huone sen mukaiseksi. Esille pääsevät erityisesti Iittalan karpalon, smaragdin, harmaan ja mattakirkkaan sävyt. Tänä vuonna tosin ihastuin myös ultramariiniin. Aikaisempina vuosina olen pitäytynyt vain kivi tuikuissa, mutta tämän vuoden ihastus on kastehelmet, niistä tulee niin kauniita kuvioita. Yksi jokavuotinen must juttu on myös Pentikin porokaruselli, joka on mielestäni maailman söpöin. Kynttilöitä ja valoja huoneessani riittää, sillä talvisin on ihanan rentouttavaa maata sängyssä kirjan tai tv-sarjan kanssa pelkkien kynttilöiden ja jouluvalojen palaessa.
Rakastan hankkia joululahjoja muille, ja tänä vuonna ensimmäisen lahjan tulin hankkineeksi jo kesällä. Loputkin lahjat tuli marraskuussa hankittua, ja vaikka toisaalta on tylsää kun lahjoja "ei saa" enää ostaa, niin säästyypähän stressiltä. Tyypillisesti saan kaikki lahjani hankittua ennen toista adventtia ja aika usein jo joulukuun ensimmäisinä päivinä on kaikki koossa. Tänään sainkin jo paketoida ensimmäiset lahjat. Itse rakastan lahjojen paketointia, ja olinkin viime vuonna Stockmannilla lahjoja pakkaamassa. Jos en olisi saanut tähän tätä paria kuukautta pidempää työtä, niin olisin varmasti mennyt lahjoja tänäkin vuonna pakkaamaan. On miltei ikävä sitä silkkipaperiin käärimistä ja sopivan laatikon ja nauhan etsintää. Samalla kun käsillä puuhailu on mukavaa ja työ oli aika vastuutonta ja rentoa, niin sai oikeasti olla sille toiselle ihmiselle joulunhälinässä edes hiukan avuksi. Lahjojen paketointi jos mikä on semmoista joulumieltä kohottavaa puuhaa. 





Yksi asia mitä ilman se joulu ei tule, on jäädyke. Meillä on nimittäin aina tarjolla jäädykettä, tyypillisesti puolukkajäädykettä. Viime vuonna tehtiin myös muutamia uusia kokeiluja, kuten mustikka-marenkijäädyke, joka oli suurta herkkua. Jäädykkeet valmistetaan yleensä hyvissä ajoin ennen joulua, ehkä joskus kuun puolessa välissä. Ajattelin teillekin vinkata meidän ohjeesta, kun sen leipomisen aika on. Jouluinen leivonta on siis tietenkin osa valmisteluja ja me luotetaan aika paljon niihin samoihin perinteisiin leivonnaisiin. Tosin viime vuonna tuli kyllä tuota erilaista jäädykettäkin valmistettua. Itse en hirveästi jouluruokien valmistukseen (tai niiden syömiseen) osallistu, mutta tuohan se tuoksu aina sitä tunnelmaa. Joka joulu pyrin lisäämään lautaselleni ainakin yhden asian, mitä en edellisenä vuonna syönyt, mutta en siltikään ole suuri jouluruuan fani. Perinteitä kuitenkin rakastan, joten joulupöydän antimia ei suinkaan tule kuitenkaan vaihtaa.
Marraskuu on usein hiukan synkkä ja masentava kuukausi, jolloin kotoa ulos lähteminen ei hirveästi huvita. Joulukuussa on kuitenkin ihana käydä erilaisissa konserteissa tai markkinoilla. Esiintyjistä suosikkini joulunaikaan on varmaankin Rajaton, mutta kauneimmat joululaulut konserttiin pitää myös päästä itse laulamaan. Vuosia olen haaveillut Porvoon visiitistä joko kesällä tai jouluna ja tänä vuonna ystäväni pyysikin minua sinne joulumarkkinoille. Sitä odotan itse kovasti! Oletteko te käyneet Porvoossa joulumarkkinoilla? Tai tiedättekö joistain muista hyvistä markkinoista?



Ja vaikka ulkona onkin kiva käydä, niin kotona pääsee taas jouluisten tv-ohjelmien ääreen. Mulla on tapana yhä katsoa joulukalenteria YLE areenasta, vaikka toisinaan se jää katsomatta ja sitten tuijottelen monta jaksoa putkeen. Myös YouTubesta löytyy ihania Vlogmas-"kalentereita" ja niistä lempparini on vuosien ajan ollut Fleur de Force. Raskautensa takia Fleur ei tänä vuonna päivittäisiä vlogeja tee, mutta tänä vuonna puolestaan toinen lemppari Megan Ellaby tekee! Hänen videoitaan on siis nämä pari päivää seurattu ja heille muutti juuri pari suloista hauva-vauvaa. Vähän perinteisemmistä joulun ohjelmista ja elokuvista lemppareitani ovat Joulupukki ja noitarumpu, Love Actually ja The Holiday. Mikä kliseinen kärkikolmikko, mutta mikään ei voi voittaa näitä klassikoita.  Niiden lisäksi tulee katsottua myös Downton Abbeyn sekä muiden suosikkisarjojen joulu-spesiaaleja. Mitä ne britit ehtii edes jouluna tekemään, kun kaikista hyvistä tv-sarjoista on aina joku erikoisjakso jouluna tv:ssä? Myös erityisesti kaksi ensimmäistä Harry Potteria sekä ensimmäinen Bridget Jones kuuluu mun mielestä joulun klassikoihin.
Ja kyllä, se siivous kuuluu myös asiaan. Sitä vähän valmistellaan kuukauden kuluessa ja viimeisellä viikolla sitä saa yleensä tehdä hiki hatussa. Parasta kuitenkin on, kun siivous on valmis ja joulukuusi kannetaan sisään. Meille kuusi tulee aina vasta juuri ennen joulua ja sitä koristellaan tyypillisesti 23. päivän iltana tai sitten aattona aamusta. Voi että, se oikean kuusen tuoksu on sitten ihana. Sitten onkin jo todella se joulu.

Mitä kuuluu teidän valmisteluihin ja mitä teille se oikea joulu on?

Tässä siis postaus, jonka oli tarkoitus ilmestyä sunnuntaina. Postailu näyttää toistaiseksi toimivan ihan vaan puhelimen voimalla, joten pidetään peukkuja! 

6 kommenttia:

  1. Ihanan perinteisiä joulujuttuja! <3 Tosi samanlaisia juttuja meilläkin on, enkä malta odottaa että pääsen jouluksi kotiin!
    Tuo Aalto-maljakko näyttää muuten superkauniilta tuon valon kanssa ! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru ❤️ Jouluksi on varmasti ihana päästä kotiin, jos ei kotona enää asu! Niin mustakin! Tuo ultramariini on niin kaunis väri muutenkin 😍

      Poista
  2. Ihanat joulutunnelmaiset kuvat<3 Samaistun niin noihin joulun perinneleffoihin! Mikään ei oo parempaa kuin käpertyä viltin alle sohvan nurkkaan katsomaan esimerkiksi Noitarumpua ja juoda samalla glögiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elli ❤️ Siis niinpä, se tuo aina parhaimman joulufiiliksen!

      Poista
  3. ihania joulutunnelma kuvia :) Mulla yleensä joulukuun alkuun on se että koristelen joulun kotiin, tänä vuonna mulla on kuitenkin muutto edessä niin envoi joulua laittaa kotiin mikä harmittaa kun vie joulutunnelmaa kun elää laatikoiden keskellä pakaten, mutta onneksi jouluksi meen porukoille niin siellävarmasti heti joulufiilis tuleekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara! Voi hitsi, kodin koristeleminen on kyllä niin tärkeä osa joulua ja sen tunnelman luomista. Onneks pääset säkin kotiin fiilistelemään joulun tunnelmaa :)

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan